Vícedílné pohádky na dobrou noc

Určitě se i vám někdy stalo, že jste hltavě dočetli knihu a nechtěli jste se rozloučit s příběhem své oblíbené hrdinky nebo hrdiny. A v případě, že čtete knihu dětem, je ono ukončení příběhu ještě horší. Protože nevinná dětská otázka: „Tati a co se s nimi stalo potom?” se může proměnit v noční můru. Proto, abychom si nemuseli domýšlet příběhy, mám pro vás dnes nachystáno několik titulů, které už pokračování mají a poutavý příběh může běžet několik dalších dnů. 


Medvídek Paddington

9Z3A0074

Pro malé posluchače je (alespoň u nás doma) jednoznačně vyzkoušená série příběhů Medvídka Paddingtona od Michaela Bonda. Tato britská klasika nám přibližuje příběh pralesního medvídka, který se střetne s britskou civilizací a svým nemotorným přístupem mu tento nový svět přináší mnohá dobrodružství a někdy i boj o holý život!

1. díl Medvídek Paddington

2. dil Paddington se zabydluje

 

Eliška

9Z3A0091

Pro děti, které už umí trochu číst a mají rády velké písmo, je ideální série knih o Elišce od české autorky Pavlíny Jurkové. Eliška je malá holčička, která už ale tak malá není. Vždyť na začátku jejího příběhu je jí už sedm a právě se přestěhovala do nového městečka, do domu obklopenéného velkou záhadou. Právě tato první kniha s názvem Eliška Andílek je jen začátek její cesty, jejích dobrodružství, která ji v dalších knihách zavedou na letní tábor nebo nám přiblíží, jak je těžké získat vysněného domácího mazlíčka.

1. díl Eliška Andílek

2. díl Eliška Detektiv

3. dil Eliška Rebelka

 

Tuutikki Tolonen

9Z3A0110_1

Tuutikki Tolonen je finská autorka, která se zaměřuje na knihy pro děti. Má několik sérií, které se překládají i do češtiny a svým osobitým vypravěčským stylem nám přiližuje příběhy plné záhad a napínavého pátrání až do jejich vyřešení. Ať už se jedná o příběhy Agnes, hrdinky, která se svými přáteli a mámou hledá klíče od šperkovnice, nebo prochází strašidelným a napůl neznámým domem, anebo o strašidelnou sérii s hlavní hrdinkou Maikki, Tuutikki Tolonen nám ukazuje příběhy, ve kterých se míchá realita se snem a nic není takové, jak se na první pohled zdá. Navíc i přesto, že jsou to knihy vydatné, jsou opravdu čtivé a není problém, pokud se ve čtení střídá vaše ratolest s vámi, protože jste velmi rychle vtaženi zpět do děje a to v nejlepší tradici pohádek navazujících na autory, jako byl Roald Dahl nebo Astrid Lindgrenová.

 1. díl Agnes a tajemný dům

2. díl Agnes a odemčený sen

1. díl Strašidelný dopis

2. díl Strašidelná cesta

3. díl Strašidelná chůva

 

Ježek Jefferson

9Z3A0098

Tak, jako většina jiných knih od nakladatelství Baobab, i knihy o Jeffersonovi od Jeana - Clauda Mourlevata jsou jiné. Jsou to příběhy pro starší děti, ale i pro děti věčné jakéhokoliv věku. Příběhy ze světa, kde sice žijí zvířata, ale v kosmopolitní společnosti ne nepodobné lidské. A právě v tomto kosmopolitním světě se nachází i ježek Jefferson. Ježek, který se v jednom okamžiku musí proměnit v detektiva prokazujícího vlastní nevinu... Jeho příběhy a knihy jsou zábavné a místy i trochu zapeklité, protože kromě hlavní linie příběhu přináší i francouzskou oduševnělost a hromadu pocitů a dojmů, se kterými se musí hlavní hrdina a jeho přátelé srovnat. Přivádí nás totiž na hranici dětského světa a světa dospělých. Světa, do kterého prozatím pouze nakukujeme, ale zárověň už mu musíme i rozumět se vším, co toto porozumění obnáší.

 1. díl Jefferson

2. díl Jefferson dělá, co může

 

Osobně mám velice rád knihy na pokračování, protože mi umožňují o ději a postavách v nich se vyskytujících více přemýšlet. A také mi více přibližují svět, ve kterém spisovatelé takových příběhů žijí a čím komplexnější takový svět je, tím raději se k němu vracím, ať už v knihách pro dospělé nebo těch, které můžu sdílet se svým synem.

 Za Malou medvědici táta Adam.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz